неделя, 19 май 2013 г.

Картофена кремсупа

Продукти:
600г картофи
200мл прясно мляко
40г краве масло
2 яйца
връзка магданоз
щипка черен пипер
сол

Приготовление:
Обелете картофите, измийте ги и ги сварете в подсолена вода. Пасирайте ги с пасатор, или ако  нямате - с вилица. Върнете ги в картофения бульон и прибавете прясното мляко. Оставете супата да поври още малко на тих огън (ок. 5 мин.), като постоянно разбърквате, за да не загори по дъното на тенджерата. Прибавете маслото и свалете от огъня. Застройте* с разбитите яйца, поръсете с измития и ситно нарязан магданоз и черния пипер. По желание може да сервирате с натрошено сирене или сухари.

*Застройване на супа: В дълбок съд разбивате 1-2 яйца, докато станат на пяна. Сваляте супата от котлона и с черпак загребвате съвсем от повърхността на супата само бульон (без зеленчуци и др.) и в началото на капки, а после на тънка струйка сипвате постепенно в дълбокия съд с яйцата, като с другата ръка ги разбърквате бързо. Идеята е супата да е достатъчно гореща, за да не останат сурови яйцата, но да не достатъчно изстинала, за да не се пресекат яйцата и белтъкът да се свари - тогава застройката става на парцали. За това е важно в началото да се гребе от повърхността на супата и то съвсем по малко, за да е по-охладено. През цялото време яйцата се бъркат бързо.
След като съдът се напълни, правим обратното: докато разбъркваме постоянно останалата супа в тенджерата, добавяме бульонът с разбитите яйца в него на тънка струйка. Тук вече не е нужно да се престараваме толкова и да сипваме капка по капка, защото яйцата вече са се смесили с бульона.След като изсипем всичко в тенджерата, супата е готова.

При следващо притопляне внимаваме да не я кипнем, за да не се пресече застройката. Въпреки че и при повторно кипване на мен никога не ми се е пресичала, но така са ме учили. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар