четвъртък, 6 юни 2013 г.

Гювече с пролетни картофи

Необходими продукти:

1 кг пресни картофи
50 г краве масло
50 мл олио
300 г заквасена сметана
200 г кашкавал
2 стръка пресен лук
5 стръка копър
1 кубче пилешки/зеленчуков бульон
сол на вкус
150 мл прясно мляко
2 яйца
малко сиренце

Приготовление:
1. Картофите се остъргват, измиват и нарязват на кубчета.
2. Предварително разтопеното масло и олиото се смесват и с тях се поливат картофите. Посоляват се, разбъркват се и се разпределят в глинени гювечета. Поставят се във фурната и се пекат на 220 градуса. Основно правило при печенето с глинени съдове е да се поставят в незагрята фурна, за да не се напукат. Сега може да се добави и пилешкият/зеленчуковият бульон.
3. В купа се разбъркват сметаната с настъргания кашкавал, нарязаните на дребно лук и копър, разбитите яйца, натрошеното сирене и прясното мляко. Тази заливка се разпределя върху гювечетата и отново се връщат във фурната, като температурата се намалява на 200 градуса. Пече се до получаване на златист цвят.

Източник: вестникът на Кауфланд с някои мои изменения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар