петък, 26 април 2013 г.

Входа на жилището

Комшията си е оставил входната врата леко открехната и ти надничаш вътре, да видиш как, аджеба, живее той, понеже никога не те е поканил на гости и не знаеш. Отиваш до съученичката, която тайно харесваш, уж да й заемеш някой учебник и майка й учтиво те пуска в коридора да почакаш, докато девойчето ти даде книжката. И ти, оставен сам, разглеждаш - просторно ли е, светло ли е, какви са стените, чист ли е подът, подредени ли са обувките и т.н., събираш информация.
За това сигурно казват, че антрето е визитката на дома, защото то ти дава първите впечатления, от които си изграждаш цялостна представа за жилището, а от там и за обитателите.
Като говорим за апартаментното жилище, най-често под "антре" имаме предвид "коридор". Според наредбата ширината му трябва да е минимум 1.30м когато свързва входната врата с другите стаи и поне 90см, когато свързва различни стаи.

Функции на входното пространство

Функцията на коридора, както казахме, е да свърже жилището с външния свят, както и различните помещения и жилищни групи.
В нашите географски ширини наличието на антре в жилището е от голямо значение най-малкото заради климатичните условия - влизаш с калните обувки, мокрия чадър, снега по чантата и палтото и трябва да се вкараш в ред. Да не говорим за студа, който също така си внесъл. Това в по-топлите страни го няма, още повече, че на много места хората си ходят с обукви вкъщи, докато ние се дупим на входната врата, събуваме се, наместваме тук-там прокъсаните чорапи, обуваме чехли и чак тогава отиваме в хола. Така де, първо си мием ръцете. :)
Както споменахме, коридорът има свързваща функция между отделните помещения. Група ден - дневна, кухня, трапезария, кабинет, се разделят от група нощ - спалня. В маломерните апартаменти, където всеки квадратен метър е от значение, има варианти с преходни стаи, както е при мен. За да си отида в спалнята, трябва да мина през дневната. Това е мнооооого неудобно, но е въпрос за друга тема.
Коридорът ще предпази дневната ми от миризмата на пържени картофки в кухнята. Дори и да отворя прозореца и вкюча пароловителя, ако двете помещения не са разделени, миризма има. Влага също.
Коридорът ще изолира шума (така де, музиката) от стаята на дъщеря ми, когато искам да подремна на дивана в хола.
Друга функция на коридора е "съхранителната". Освен шкафа за обувки, закачалката за якета и чадъри, ако имам повече място, мога да си сложа някое гардеробче или шкафче.

Проблеми и задачи при проектиране на входното пространство в апартамента

 Тъй като коридорът е обслужващо помещение, то при проектирането на апартаменти трябва да се стремим да сведем площта му до минимум, но и като не забравяме, че все пак коридорът трябва да го има и трябва да отговаря на някои изисквания - като ширината, повтарям, мин. 1.30м, когато говорим за входно пространство или 0.9м, когато е просто между стаите, който случай май не се среща много често.
Всякакви завои, ъгли, особено остри, трябва да се избягват. Ако коридорът се "проточи", е желателно да ширината му също да се увеличи, за да не се създаде подтискащо усещане за дълъг тъмен тунел.
За разлика от еднофамилните жилищни сгради, където площта не е кът, при апартаментите коридорът няма излаз на фасада. Естественото си осветление той получава от остъклени частично или цялостно врати (на дневната или кухнята).
В по-големите апартаменти има изискване в коридора да се осигури поне 1 кв.м. корпусна мебел за съхранение. Иначе къде ще си приберете прахосмукачката?

Основните проблеми, с които се борят интериорните дизайнери при обзавеждането на антрето са: малкото пространство и липсата на достатъчно естествена светлина, както и на идентичност и стил.
Най-елементарните начини за справяне с тези проблеми в общи линии са:
  • боядисване на стените в бял или близък до белия цвят, за да се създаде усещане за светлина и простор
  • окачване на огледало в тънка рамка на някоя от стените - отново илюзия за простор
  • при възможност за обзавеждане - ниски шкафове или високи, но по-тесни шкафове, за да се избегне усещането за тежест и монолитност, което би създало един тъмен гардероб, примерно
  • изчистени откъм детайл мебели в един стил и меки светли цветове
  • избягване на разделяне на пространството  със смяна на настилката на пода или оформлението на стените
  • осигуряване на достатъчно силно изкуствено осветление
Мога да изцепя тук разни снимки от интернет, но не мисля, че е удачно. Който се интересува от темата, вече достатъчно е гугълствал и просто да копирам нещо, може само да разочарова читателят, за това ще си позволя по-късно да кача реални снимки на реални коридори и антрета и ще обсъдя недостатъците и проблемите в техните решения, както и начините за справяне с тях.
Чувствайте се свободни да коментирате, питате, обсъждате и може маааалко да критикувате. А ако много искате, може и снимка на антрето да си пратите, за да я обсъдим - по пощата, или тук на всеослушание. ;)


Няма коментари:

Публикуване на коментар