петък, 28 юни 2013 г.

Сайонара

автор: Мариан Кийс
издателство: Бард
страници: 464
корична цена: 11.99лв
налична в Столична библиотека

За книгата:
Това е първата книга на Мариан, която чета, няма да си взимам други нейни книги, по-надолу ще обясня защо, иначе "Сайонара" ми хареса. Много герои, всеки със своя история, така че не ти е скучно в нито един момент докато четеш и в същото време няма някакви преплетени истории и интриги, които да те натоварват. Изненадващо за жанра си, е засегната доста сериозна тема, макар и не съвсем разгърната.
Става за един път.
Какво харесах в книгата:
Тук ще издам някои неща от съдържанието, помисли дали да продължиш да четеш, ако искаш да си я вземеш.
Харесват ми малките и незначителни подробности, които правят книгата различна и цветна - начинът на обличане на Ана, начинът, по който описва работата си, мокрите храсти, в които се завира Хелън и свежият й език.
За разлика от другите чиклити, които съм чела, тук Ана е на повече от 30 и си обича работата. Всъщност тя е нейният пристан и начин да се справи с мъката. 
Харесах това, че Ана е по-зряла и сериозна, отколкото другите Ани в чиклитите, не е типичната и вече изтъркана като типаж несръчна неудачница, която изпада в нелепи "комични" ситуации. Тук Мариан много приятно е излязла от това банално клише.
Какво не харесах в книгата:
Като типичен хетерофил - не ми харесаха хомосексуалните персонажи. Смятам, че клишето в чиклит да присъстват такива герои, е изкуствено и доста тенденциозно наложено и не е избор на автора, а на този, който позволява дадена книга да се издаде. С каква цел? Най-вероятно манипулация и внушаване на хората, че "това е нещо нормално". Хвърлих един поглед и на другите книги на авторката и фактът, че и там изкуствено е вмъкнала хомосексуалисти, абсолютно ме отказа да се върна отново на нея.
Също така не харесах идеята за разговор с мъртъвци, прибягване до медиуми и прочие сатанистки дивотии.

Ако знаех, че тези неща присъстват в книгата, щях да я пропусна. Иначе беше хубава, но не чак толкова, колкото нещата, които съм чела на Александра Потър и Софи Кинсела. Предимство беше по-големият обем - обичам дебели книги. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар