вторник, 23 април 2013 г.

Откъде да се набавим с книги, ако нямаме пари за нови?

Днес е международният ден на книгата и авторското право. По този повод искам да споделя някои мои открития за книгите и четенето.
Имах една позната, която много се хвалеше, че е голяма читанка още от малка, но сега не чете, защото няма пари за книги. Едно от нещата, за които аз не пестях пари, бяха именно книгите. Но сега, като безработна, пък и като се дигнаха цените (вие забелязахте ли това? някак си тихомълком един средностатистически роман от 11.99лв се дигна на 14.99-16.99лв), започнах повече да размислям заслужава ли си да дам тези пари за нещо, което ще прочета и после ще оставя, а в най-добрия случай ще прочета още веднъж?
Започнах да търся други начини за четене без да се налага да давам тия пари от сиромашкото си портмоненце. И се оказа, че има ли желание, начин винаги се намира.
Откъде можеш да четеш ако нямам пари за нови книги:
  • От градската библиотека - не подценявайте градските библиотеки както аз правех преди - в тях освен ценните класики, има и много съвременни заглавия!
  • От домашната библиотека на родителите или баба ти - ако си прочел класиките от библиотеката, можеш да обърнеш внимание и на онези преходни романи, които са били издадени някога, говорило се е за тях и после са забравени - нима не би си купил все такива от книжарницата ако имаше парите?
  • Книги на заем от приятели
  • От интернет книжарници с отстъпки
  • Като си купиш книга на старо от сергиите по улиците
  • Като си купиш книга от продавалника или някой друг сайт за продажба на употребявани вещи
  • От разни книжни блогъри - ако следиш такива ще видиш, че понякога все някой отваря една виртуална сергийка за подаряване или продаване на книги. Аз самата предлагах книги назаем преди, но никой не се отзова и за това вече не се рекламирам :)
  • От форуми за размяна на книги - един такъв има в Литературния клуб на бг-мама. Предлагаш и разменяш книги с хора от всички краища на страната.
  • От читанка или друга безплатна интернет библиотека.
  •  От офертите, които предлагат някои списания - списание с книга и то добри книги има. Тук се сещам за Журнал за жената, Стори, Космополитън...
  • Оставям списъкът отворен, за да го допълните вие!
Е, скъпи ми читателю и книголюбителю,  сам виждаш, че оправданието "Не чета, защото нямам пари за книги." на мен ми звучи така "Оценявам, че любовта към четенето значи, че човек е интелигентен, любознателен, умен и не знам там още какво, но аз не съм такъв,нито обичам да чета, въпреки това искам да се покажа пред теб като книголюбител без да се налага да говорим за книги, за това ще се оправдая с липсата на пари."
 И след като от девет кладенеца вода ти изкарах за това как не е нужно да си плащаш солено за всяка книга, ти ще кажеш - "Е да, ама книгите по всички тия места, които изреди, не са хубави." И тогава ще ти отвърна "Много поздрави от мене." :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар